La companyia de teatre La Calòrica neix l'any 2010 formada per un grup de llicenciats de l’Institut del Teatre de Barcelona. El seu treball es basa en dos camps d'investigació: la vigència dels motius i les formes teatrals clàssiques en el diàleg estètic contemporani i el paper de l'humor en el tractament de les problemàtiques més serioses.

 

El seu primer muntatge va ser Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (Versus Teatre, 2010). Una tragicomèdia grotesca sobre la fam de poder i la ridícula brevetat de la vida centrada en la deformada figura d'Isabel la Catòlica. Feísima enfermedad... va guanyar els premis del jurat i del públic al Xè Festival Escènia de Foios (València).

 

El seu segon treball, l'Editto Bulgaro, va estrenar-se dins del cicle Juliol a la Cuina del Festival Grec 2012. En aquesta ocasió la companyia s'inspira en el teatre document i els Late Shows nord-americans per portar a escena un dels pitjors escàndols periodístics de la Itàlia berlusconiana.

 

Aquell mateix any, la companyia estrena la peça breu Ekstraordinarnyy dins el cicle Aixopluc-Tres d'un glop del Teatre Lliure de Barcelona. Una comèdia íntegrament interpretada en llengua pseudo-russa sobre una humil adolescent ucraïnesa que somia en fer-se famosa gràcies a Internet.

 

L'any 2013 La Calòrica va estrenar La Nau dels Bojos (Premi Adrià Gual 2012),  dins la programació del Festival Grec 2013. L’obra tracta el sentiment de deriva contemporani a partir d’una faula inspirada en el quadre homònim de Hyeronimus Bosch (El Bosco). La Nau dels Bojos també es va poder veure en temporada a La Seca-Espai Brossa el  febrer de 2015.

 

BLUF (Premi Quim Masó 2014) és el cinquè projecte  creat i produït per la Calòrica i va estrenar-se dins el marc del festival Temporada Alta. És una comèdia coral que beu de l'imaginari de la novel•la gràfica contemporània per dibuixar una sèrie de personatges que, ofegats per una profunda insatisfacció, faran un darrer intent d'anar a buscar la felicitat. .

 

A Sobre el fenomen de les feines de merda es pren com a punt de partida el cèlebre article de l’antropòleg nort-americà David Graeber per construir un espectacle d’històries breus, intenses i directes on, entre grans dosis d'humor, ens preguntem què és “la feina”, per què la fem, com ens identifica i per què li dediquem la part més important de la nostra vida. Sobre el fenomen de les feines de merda es va estrenar l'Abril de 2015 al teatre Tantarantana dins d'El Cicló, cicle de companyies independents de Barcelona.

 

El Profeta, l'últim espectacle de La Calòrica, parteix d'un treball de creació col·lectiva al voltant de la crisi del pensament científic i de l'auge de les noves espiritualitats en què vivim immersos actualment, tot buscat posar en contrast els mecanismes que ens fan creure o no en alguna cosa.

 

L'equip artístic de La Calòrica  també va participar en el cicle de lectures dramàtiques del Teatre Nacional de Catalunya la temporada 2014-15 amb El Triomf de la Fonètica de Martí de Riquer.

 

Actualment, La Calòrica està formada per en Xavi Francés, l’Aitor Galisteo-Rocher, l’Esther López, l’Albert Pascual, en Marc Rius, l’Israel Solà, la Júlia Truyol i en Joan Yago

 

+

català

|

castellano